Access to knowledge

Intelligente Integratie, Inspirerende Oplossingen!


geschiedenis

Het begin

In 1998 begint het allemaal op kleine schaal met Oracle expertise als voornaamste pijler. We gaan ons bezig houden met Datawarehousing, Business Intelligence en wat nu ETL (Extract Transform Load) heet. We houden ons vooral bezig met datamodellering, hiërarchieën, extraheren uit ERP systemen, informatie maken van data en rapportage. Deze tak van sport beoefenen we nog altijd, nu weliswaar met de laatste ETL en rapportage tools en DWH inzichten.

Masterdata

Met het steeds volwassener worden van middleware en de groeiende behoefte naar real-time informatie is A2K zich rond de eeuwwisseling gaan bezig houden met Enterprise Application Integration. Aanvankelijk met producten van New Era Of Networks -NEON (Neon Formatter, Neon Rules) en toen die werden "ingelijfd" door IBM verder met MQSeries Integrator (tegenwoordig beter bekend als Websphere Message Broker). Onze eerste projecten op dit gebied zijn gericht op (near) real-time MasterData integratie. Professioneel MasterData management is van cruciaal belang in het grootbedrijf met vele ERP systemen verspreid over meerdere (internationale) locaties. Tot op de dag van vandaag zijn we experts op het gebied van MasterData integratie, een van de meest complexe gebieden in de IT getuige ook het ontbreken van "de" oplossing. In deze tijd ontstaat ook onze affiniteit met de IBM Websphere suite.

Enterprise Application Integration

Uit onze eerste integratie lessen wordt één ding duidelijk: een message bus architectuur met "canonical messages" is een voorwaarde voor het schaalbaar en beheersbaar houden van integratie. Deze principes hebben we daarna nog vaak toegepast in uiterst complexe integratie trajecten van logistieke en financiële informatie. Aanvankelijk concern breed en later met externe business partners, uiteindelijk leidend tot het ogenschijnlijk compleet vervagen van de grenzen van bedrijven en landen...

Kwaliteit en testen

Met het complexer worden van integratie en de inmiddels massaal ingezette trend van off-shoring wordt het duidelijk dat er steeds meer focus gaat naar kwaliteitbewaking. Omdat (delen van) projecten door (diverse) externe partijen worden afgehandeld is de kwaliteitsbewaking een belangrijk aspect aan het worden. A2K heeft dit al vroeg ingezien en heeft gestructureerd testen en professioneel testmanagement (TMAP/ISTQB) omarmd en (uiteraard!) toegepast op integratie. Op dit moment kunnen we stellen dat er weinig spelers zijn in Nederland met meer ervaring op het gebied van keten testen.

eBusiness

Door het kiezen van de de-facto berichtenstandaard in een bepaalde industrie blijkt dat het opschalen van enterprise application integration (A2A) naar global eBusiness (B2B) technisch zonder meer haalbaar is. Met software als SAP Netweaver XI en Seeburger hebben we zeer goede resultaten geboekt. Het proces tot het komen van goede afspraken, beschikbaarheid van experts op het juiste moment en keten verantwoordelijkheid in de organisatie blijken vaak de moeilijkste aspecten van dit soort trajecten. Een ervaren project manager met een goede balans tussen harde en softe skills van is dan van doorslaggevend belang en maakt het verschil tussen succes en falen.

Service Oriented Architecture

A2K heeft inmiddels de eerste implementaties van webservices achter de rug en de richting van SOA is (voorzichtig) ingeslagen. We hebben dit inmiddels met Websphere Interchange Server en WebSphere Process Server diverse business services gerealiseerd die aangesproken worden vanuit diverse web applicaties (zie ook Koopsommen service voor een grote Bank/Verzekeraar). Het integratie hart gaat sneller kloppen door diverse systeem services slim te bundelen in een business service en die beschikbaar te stellen voor de buitenwereld. En dan is dit nog maar het begin...

terug